Resa till Helsingfors och Försörjnings-beredskapscentralen

okt 31, 2023 | MÅLTIDER

Den 11-13 oktober reste vi i Expertgrupp Måltid till Helsingfors. Målet med resan var att besöka Finlands försörjningsberedskapscentral och konferera på båten.

AGENDA
Några av punkterna på dagordningen var bl.a. ”hur arbetar vi med matsvinn och våra nyckeltal?”, beredskap och ”vad vill vi med vårt nätverk?”
ANKOMST
Efter en blåsig natt med höga vågor och resväskor som gled fram och tillbaka på hyttgolvet kom vi till Helsingfors skärgård innan vi angjorde Helsingfors.
FÖRSÖRJNINGSBEREDSKAPSCENTRALEN
På försörjningsberedskapscentralen fick vi presentationer rörande beredskap och arbetet med offentliga måltider. Vi fick mycket information och många nya tankar och vinklar på hur vi arbetar med beredskap.
HELSINGFORS
Vi hade möjligheten att strosa lite i Helsingfors efter vårt besök på försörjningsberedskapscentralen.
STUDIEBESÖK BÅTKÖKET
När vi kom tillbaka till färjan fick vi förmånen att göra studiebesök i ett av de 8 köken som finns på båten. Vi träffade köksmästaren som har arbetet 33 år på rederiet. Färjan tar 2854 gäster och har 200 heltidsanställda som arbetar 8 dagar (10 h/ dag) och är ledig 8 dagar året om.
Personalen får mat 4 ggr/ dag och buffén serverar 2200 gäster/ kväll. För att bemanna alla kök krävs det 37 kockar / pass. Köket låg på plan 2 vilket betyder att det var mer eller mindre under vattenytan, där gungar det inte lika mycket som det gör högre upp.
TILLSAMMANS SKAPAR VI VÄRDE!
Vi är alla överens om att vårt nätverk är viktigt för oss alla. Vi blandar med hjärtliga skratt och höga diskussioner.

AVSLUT
Vi avslutade vår resa med en lunch på restaurang Chou Chou i Stockholm. Restaurangen är känd för sin växtbaserade mat och service av hög klass.  Vi åt en härlig vegansk buffé och fick även provsmaka 3D printat kött, det var märkligt att äta kött som inte är kött, men det ser ut som kött och smakade även kött.